O nas
Witaj w Serowej Krainie
Serowa Kraina jest stosunkowo młodym podmiotem, ale już zdążyła wpisać się w krajobraz Rajczy, miejscowości w której się znajduje. Spółdzielnię utworzyło 7 osób, a rodzaj branży, w której działa jest efektem obserwacji rynku, odpowiedzią na zmieniające się nawyki żywieniowe konsumentów, a także chęcią wskrzeszenia i promowania lokalnych tradycji oraz smaków.
Zespół Serowej Krainy jest różnorodny tak, jak różnorodna jest oferta jej produktów. Korzystając z tej różnorodności w Serowej wspólnie wypracowuje się pomysły na nowe smaki i nowe wyroby, pozyskuje wiedzę i dzieli doświadczeniami. Całemu Zespołowi przyświeca chęć wspólnej pracy i rozwoju, a także plany na pozyskanie nowych rynków dla swoich Serów Rajskich.
Mówi się, że Spółdzielnia powstała jak Feniks z popiołów, a raczej jak Feniks z gruzów bo budynek, w którym się znajduje trzeba było wyremontować niemalże od podstaw. Odwiedzający Serową Krainę klienci twierdzą, że trzeba było nie lada wyobraźni, żeby zobaczyć potencjał tego miejsca. Zespół nie poddaje się jednak łatwo, a wszystko czego doświadczył przy tworzeniu Serowej Krainy tylko umocniło wzajemne relacje i dostarczyło nowych, cennych życiowo doświadczeń.
W Serowej Krainie od samego początku konsekwentnie realizuje się wszystkie zamierzone cele i plany. Stworzono własną markę, a przez ostatni rok intensywnie pracowano nad jej rozpoznawalnością i utrzymaniem wysokiej jakości oferowanych wyrobów. Wszystkie sery wyrabiane są w oparciu o tradycyjne, lokalne receptury, z dbałością o szczegóły oraz z zachowaniem bezpieczeństwa niezbędnego przy wyrobie żywności.
Ważnym elementem jest promocja Serów Rajskich, ale także miejsca, w którym na co dzień działa Spółdzielnia. Maskotki Serowej Krainy, w postaci figur krówek, przyciągają wzrok i są dodatkowym elementem promocyjnym Spółdzielni.
Głównym celem Serowej Krainy jest propagowanie tradycyjnej żywności z planem rozszerzenia działalności i skupienia wokół siebie wytwórców żywności tradycyjnej z całej Żywiecczyzny.